Beskrivning av områden

Málaga

Málaga är en häftig hamnstad på Costa del Sol i Spanien och huvudstad i Málagaprovinsen i regionen Andalusien. Centralorten har lite mer än en halv miljon invånare, och hela storstadsområdet cirka en miljon invånare. Málaga är inte enbart en turistort utan den har ett rikt affärs- och kulturliv.

Málaga

I Malagas gamla stadsdel runt Plaza de Constitución och katedralen ligger gott om tapasrestauranger, barer och butiker. Calle Marques de Larios och kvarteren runt omkring har den mesta shoppingen. Missa inte den fina saluhallen Mercado Atarazanas, belägen i ett före detta skeppsvarv. Det mesta ligger inom gångavstånd, ofta på lugna gågator.

Málaga har gjort en medveten satsning kring turism och kultur samt företagsturism istället för den klassiska ”Sol & playa”-turismen. Detta märks att satsningen gett resultat. Museerna är många och välbesökta. Mest kända är Museo Carmen Thyssen, en filial till Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid, en filial till Centre Pompidou i Paris samt Museo Ruso, en filial till det statliga ryska museet i Sankt Petersburg.

Förutom dessa museer finns också Museo Picasso Málaga och CAC Málaga Centro de Arte Contemporáneo, samt det nybyggda kulturhuset La Térmica.

Málaga är för Dig som vill ha storstadens alla fördelar, brett urval av kulturella och kulinariska upplevelser, trånga gränder, bra shopping OCH närheten till en härlig strand!

malagaturismo.com/en

Benalmadena

Benalmadena, med nästan 70.000 invånare, delas upp i tre olika delar där ”Benalmadena costa” är kustremsan med hotell, ”Benalmadena Pueblo” som är den ursprungliga byn i bergen och ”Arroya del la Miel” som är en livlig förort med barer och restauranger. Vid stranden finns också hamnen Puerto Deportivo där tusentals båtar finns.

Benalmadena

På kvällarna är det även ett fartfyllt nattliv här. Marinan har även fått utmärkelse för att vara den bästa marinan i världen.

Byn är en skön tillflyktsort från kustens hektiska liv på sommaren och har trånga branta gränder som leder fram till små torg med mycket vacker växtlighet. Kommer man till huvudtorget ”Plaza de Espana” kan man se en staty av en flicka som bjuder på vatten ur en snäcka. Detta har blivit en av Benalmadenas symboler. Vid byns topp finner man en kyrka som man har en vidunderlig utsikt från över kusten och ett hus som ser ut som ett slott.

Benalmadena har flera sevärdheter tex Seaworld, Tivoli, linbana till berget ovanför, zoologisk trädgård, fjärilspark, hockeyrink (en halv) mm.

Benalmadena har tre helt olika delar och har något för alla. Närhet till Malaga/Torremolinos/Fuengirola har gjort Benalmadena populär bland många.

www.benalmadena.es
disfrutabenalmadena.com

Fuengirola

Staden, med sina närmare 80.000 invånare, har en 8 km lång strandpromenad med en härligt bred strand och är belägen mitt emellan Benalmadena och Mijas Costa. Tågförbindelse mellan flygplats och Malaga gör det attraktivt för många besökare. Staden har det mesta och är en favorit för många nordbor. Det finns föreningar, skolor och kyrkor för svenskar. Svenskar med barn i skolåldern väljer gärna Fuengirola som bostadsort tack vare skolan som har klasser från förskolan ända upp till gymnasiet.

Fuengirola är en levande stad med ett aktivt och pulserande stadsliv men samtidigt med en spansk charm speciellt i de äldre stadsdelarna som till exempel Los Boliches. Området kring Plaza de la Constitución ligger det mycket trevliga tapas restauranger och ett stort utbud av bra restauranger.

Fuengirola är för Dig som vill ha stadens fördelar, brett urval av kulinariska upplevelser, trånga gränder och spansk atmosfär, bra shopping OCH närheten till hav/golf/berg/storstad!

visitafuengirola.com
skolan.es
svenskakyrkan.se/costadelsol

Mijas Costa

Mijas är en kommun med 80.000 invånare och en av Spaniens till ytan största kommuner (147 km²) och gränsar till Fuengirola. Huvudorten heter Mijas Pueblo. Inom kommunen finns bland annat badorten La Cala de Mijas och det mer industriella området Las Lagunas, som är helt hopbyggt med Fuengirola. Mijas Pueblo är en av Andalusiens berömda vita städer och en stor turistattraktion. Staden ligger 428 meter över havet och har en hänförande utsikt över en stor del av Costa del Sol. Vid klart väder kan man se Gibraltar, afrikanska kusten och Atlasbergen.

Mijas Pueblo är en liten mysig by som ligger inbäddad bland pinjeskog på en bergssida. Mijas by har ett romerskt, feniciskt och moriskt ursprung. På det sätt som det ser ut i dag härstammar det från den moriska tiden. Gatorna är smala och gjorda av kullersten och man kan fortfarande se en del av stadsmuren om man befinner sig i närheten av kyrkan.

Mijas Pueblo är för Dig som vill ha en hänförande utsikt, nära till naturen och bergen, trånga gränder och spansk atmosfär, men ändå närhet till hav/golf /storstad!

Mijas Costa är för Dig som vill ha havet nära, mysiga restauranger, golfen och den spanska gemyten.

Marbella

Den klassiska semesterorten Marbella, med 140.000 invånare, är en modern spansk stad med en vacker gammal stadskärna. Gamla stan (Casco Antiguo) grundades under romartiden och kallades ursprungligen för Salduba (saltstaden).

Marbella ligger vid kusten och här finns ett flertal stränder som binds samman av en mysig strandpromenad. Ut med promenaden ligger restauranger, tapasbarer och caféer. Det är också utmed strandpromenaden som de flesta hotell och lägenheter ligger.

Marbella

I gamla stan kan man flanera runt bland trånga gränder och mysiga små torg. Det är aldrig långt till ett café eller en mysig liten tapasrestaurang här. Små butiker som säljer allt från inredning och smycken till kläder och skor ligger sida vid sida. Skillnaden mellan gamla stan och övriga Marbella är rätt slående. Den gamla stadskärnan består av låg bebyggelse och trånga gränder, medan den nya delen består av höga hus och breda gator. Många skandinaver har länge haft Marbella som sin favoritplats och det finns svenska föreningar och en svensk skola.

Den välkända Golden Mile ligger mellan Puerto Banus och Marbella.

Marbella är för Dig som vill ha stadens fördelar, jetset och flärd, brett urval av kulinariska upplevelser, trånga gränder och spansk atmosfär, bra shopping OCH närheten till hav/golf/berg/storstad!

marbella.es
svenskaskolanmarbella.com
www.sydkusten.es/marbella.pdf

Nueva Andalucia

Nueva Andalucía, ca 15.000 invånare (men väldigt mycket mer på sommaren) ligger väster om Marbella inåt landet från den kända marinan i Puerto Banús. Nueva Andalucía kännetecknas av villor och lägenheter vilka är baserade på traditionell andalusisk arkitektur och design. Många skandinaver bor i Nueva Andalucía. En av många anledningar till populariteten är naturligtvis de många golfbanorna. ”Golfdalen” är ett begrepp bland många svenska golfare och de mest kända banorna Aloha, Las Brisas, La Quinta och Los Naranjos har hög klass.

Nueva Andalucia har närheten till Puerto Banús, Marbella och San Pedro, men också mysiga Benahavis.

Nueva Andalucia är för Dig som gillar grönska, lika nära till jetset som till härlig natur, golf och bra utbud av kulinariska upplevelser och igen, närheten till allt.

San Pedro Alcantara

San Pedro, med sina 35.000 invånare, ligger jämte Puerto Banus och Neuva Andalucia och har en mer utmärkande spansk prägel än sina grannar. Ett fantastiskt lyft för byn var när en tunnel lades under hela byn och tog bort en av de värsta trafikpropparna. De områden som skiljdes åt av motorvägen har nu smakfullt bildat en helhet.

San Pedro Alcantara är för Dig som vill ha den spansk gemyten och bykänsla, nära havet, mysiga restauranger och nära till allt.

sydkusten.es/marbella.pdf

Estepona

Estepona, med sina dryga 65.000 invånare, ligger bortanför San Pedro. Estepona är en egen kommun och dess kust är 23 km lång varav 21 km utgörs av ytterst välskötta stränder. Estepona är en populär turistort men med ett mycket lugnare tempo än exempelvis Marbella eller Torremolinos. Estepona har fortfarande behållit sin andalusiska charm och har ännu inte blivit påverkad av turismen. Du finner den traditionella sydspanska miljön här. Det är många bilfria gator och trånga mysiga gränder med vitkalkade hus. Man finner inte många höghuskomplex eller stora hotellanläggningar.

Estepona

Estepona har också en betydande fiskehamn med dagliga fiskauktioner, där är det ett stort utbud av både fisk och skaldjur.

Estepona är för Dig som vill ha den spansk gemyten och bykänsla, nära havet och bergen, mysiga restauranger och ett litet lugnare tempo.

www.estepona.es/turismo