Att utgå från Solkusten som bas och uppleva hela Spanien med tåg är en dröm för många. Höghastighetståget är väl utbyggt och det finns tre tågbolag som konkurrerar. Bäst konkurrens och därmed lägst priser är det i de södra och östra delarna. Redan 1992 visade Spanien sin ambition och öppnade den första linjen mellan Madrid och Sevilla - där världsutställningen Expo huserade.

Den stora knutpunkten är förstås Madrid - men linjerna utökas successivt och nu senast är det möjligt att öka från Malaga till Granada på en timme och tjugo minuter. Då är du framme i Morernas sista fäste och är nära en underbar skidåkning i Sierra Nevada.

Om man tex är i Madrid och skall ta sig till Barcelona finns det 4 konkurrerande bolag: AVE, Avlo, Ouigo och Iryo. Priserna har pressats till i genomsnitt € 30 - vilket är svårt att matcha med något annat färdsätt. Lågprisbolagen fortsätter att utöka sina linjer så vi får hoppas att det sätter prispress även på de västra och norra delarna. Som exempel är sträckan Madrid - La Coruna € 58.

Det finns många fler fantastiska tågresor för att upptäcka Spanien: The Transcantábrico, The Al Andalus, Galicia's tourist trains, La Robla Express, Tren dels Llacs, The Cervantes Train - etc. Läs gärna mer på Spaniens officiella sajt - klicka HÄR.

Vill du ha hjälp att hitta ditt drömboende - vi på Homenetspain hjälper dig igenom hela processen.